A MUNKAVÁLLALÓI JÓLÉTRE ALAPOZZUK A FEJLŐDÉST

2023.08.16.

A MUNKAVÁLLALÓI JÓLÉTRE ALAPOZZUK A FEJLŐDÉST

Vállalatunk nemrég elnyerte a Felelős Foglalkoztató EZÜST minősítési fokozatát. Nagyon büszkék vagyunk erre a díjra, amely az első olyan elismerésünk, amely a HR területét érinti. Ebből az alkalomból az Optimum Solar Zrt. HR vezetőjét, Szamosvári Szilviát kérdeztük a részletekről.

Közel 20 év tapasztalattal rendelkezel a humán erőforrás menedzsment területén, amelyet főként multis környezetben szereztél. 2021-ben csatlakoztál az Optimum Solarhoz. Mi volt az első benyomásod a cégről? Hogy fogadtak Téged?

Az első benyomásom az volt, hogy itt egészen más a működési elv, mint egy multinacionális cégnél. Már az állásinterjúm is egy közvetlenebb, családiasabb hangulatban történt, mint az általánosan megszokott. Szakmailag ezzel abszolút tudtam azonosulni, mert egy másfél órás állásinterjú alatt fontos feltárni a jelöltek valódi személyiségét, ami egy ilyen közvetlen, stresszmentes környezetben derül ki igazán. Vezetőként én is így folytatok le állásinterjúkat.

Az első hetekben láttam, hogy egy változáson keresztül menő cég életében sok, komoly szakmai kihívás vár rám. A fogadtatás várakozásokkal teli volt mindenki részéről, amit a beilleszkedéskor nehezített az is, hogy távmunkában kezdtem el dolgozni. Ez a foglalkoztatási forma önmagában is egy új dolog volt a vállalat életében.

Mik a fő sajátosságai, jellemzői szerinted egy magyar kkv-nak? Hogy lehet ezekből előnyt kovácsolni?

Úgy gondolom, hogy főleg a kkv-k munkaerőpiaci szerepvállalása a figyelemre méltó. Jellemzően környékbeli munkaerőt alkalmaznak, és a kapcsolatrendszerük is lokális. Kisvállalkozások ugyan végeznek HR tevékenységeket, de ezek kevésbé szabályozottak, elsősorban informálisan működnek. A feladatellátás főként adminisztratív jellegű, a speciális tudást igénylő tevékenységeket többnyire kiszervezik. Az Optimum Solar azonban a maga nevében egy különleges hely: itt találkozik a lokális kkv-érdekeltséggel a nemzetközi kapcsolatrendszer, a helyi kisebb projektek a nagy országos és akár külföldi fejlesztésekkel, ami magával hozza a munkavállalók, munkakörök és feladatok sokszínűségét és sokrétűségét is. Azt is mondhatnánk, hogy egy magyar kkv-ról van szó, ami multi szemlélettel működik.

A magyarországi középvállalkozásoknál egyre inkább szükséges az adott szervezet céljainak megfelelő HR rendszerek kifejlesztése, működtetetése, ami egy multinacionális vállalathoz hasonló szakmai profizmust igényel. Nálunk itt az Optimum Solarnál egy hibrid verziót kellett bevezetni: család hangulatú magyar kkv multi szemlélettel. Az én feladatom az, hogy olyan HR fejlesztéseket valósítsak meg, ami egy ekkora létszámmal működő szervezetben már elengedhetetlen és biztosítja az organikus fejlődést mind a hazai, mind a nemzetközi célokat illetően. Erre a kihívásra nem tudtam nemet mondani.

A mostani díj értékelésében az olvasható, hogy számos területen nagyon jó, mondhatni példaértékű eredményeket értetek el. Tudnál mesélni arról, hogy melyek ezek és amikor az Optimum Solarhoz érkeztél, akkor mi jellemezte ezeket? Tehát honnan hová jutott a vállalat pár év alatt?

A cég már korábban is nagyon erős CSR tevékenységet folytatott, több egyesület és alapítvány rendszeres támogatója a mai napig. Az általam bevezetett változások 2 év alatt folyamatosan történtek meg. Hangsúlyoznám, hogy ahhoz, hogy ide eljussunk, elsősorban egy jól működő HR csapatra volt szükségem, akik szakmailag felkészültek és elkötelezettek a HR irányába. A feladatok és munkakörök átszervezését követően Keszthelyi Anett HR generalistaként, Szabó Erika pedig munkaügyi ügyintézőként támogatja a munkámat, így én maximálisan tudok koncentrálni a vezetői feladataimra. A csapat együttesen dolgozott ki-és vezetett be olyan innovációkat, mint pl. a munkahelyi közösségi és társadalmi jó-lét támogatása, tudástranszfer, visszacsatolás-értékelés és a munkakörnyezet fejlesztése.  

Mire vagy az OS-nél a legbüszkébb a HR ügyeket illetően?

Külön-külön minden innovációba nagyon sok munkát fektetünk, mindegyikbe voltak, és vannak is szépségek és nehézségek, mindegyikre egyaránt büszke vagyok. Ami a legnagyobb büszkeséggel tölt el, hogy a csapatomat össze tudom fogni, vezetőként elfogadják az iránymutatásomat, és közösen egy hatékonyan működő szervezeti egységet alkotunk. Továbbá azt is nagy eredménynek tartom, hogy a HR, mint terület elérte azt, hogy stratégiai fókuszt kapjon a cég menedzsmentjétől, tulajdonosaitól.

Milyen javaslatokat, tanácsokat kaptatok az OFA értékelő bizottságától? Volt-e esetleg olyan terület, amit kiemeltek, hogy fejlesztésre szorul?

A minősítésünk eredményeképpen nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Az új fejlesztések bevezetése szempontjából 2 év elég rövid idő ahhoz, hogy minden területen újításokat vezessünk be. A közeljövőben tervezzük az OFA által is javasolt innovációk, mint a fizikai-és mentális egészségmegőrzés támogatását, illetve a nyugdíj-és egészségbiztosítási csomagok bevezetését.

Az értékelésben az is olvasható, illetve kiemelték, hogy „családias a légkör”. Ez miben nyilvánul meg? Ugyanakkor nem gondolod, hogy a „családias légkör” hátrány lenne, hiszen a családtagját senki sem bocsáthatja el....?

Nem gondolom, hogy a családias légkör hátrányt jelent egy szervezet számára, hiszen az általunk bevezetett gyakorlatoknak is az a legfontosabb célja, hogy munkatársainkat közelebb hozzuk egymáshoz annak érdekében, hogy sikeres közösség, és megfelelő munkahelyi légkör jöjjön létre, ahol mindenki szívesen dolgozik. Természetesen elbocsátás nálunk is van, de igyekszünk mindenkivel hosszú távú, jó kapcsolatot ápolni, még ha el is válnak útjaink, mert ennek kulcsfontosságú szerepe van a vállalat megítélésében.

Végül, hogy látod a mai magyar munkaerőpiacot, mik azok a skill-ek, amelyeket ma a munkáltatók keresnek? És mi az, amiben speciális az Optimum Solar?

Általánosságban elmondható, hogy a munkaerőpiac dinamikusan változó és folyamatosan alkalmazkodó környezet, ami most nagyon hamar felszippantja a megbízható jelölteket, ezért fontos, hogy gyorsan reagáljunk. A digitalizáció és az automatizáció folyamatos fejlődése szintén hatással van a munkaerőpiacra, a távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre elterjedtebbé válik. Jelenleg az olyan vállalatok vonzóak a munkavállalók számára, amelyek munkavállaló-barát környezetet kínálnak. A különböző generációk eltérő elvárásokkal és értékrendekkel rendelkeznek, így nekünk is alkalmazkodnunk kell ezekhez a különbségekhez.

Csapatunknak megvan a megfelelő tudása, és tíz éves szakmai tapasztalata, hogy egyedülállóvá tegyen minket a piacon. Versenyképességünk növelése és hosszú távú sikereink elérésének kulcsa a jól képzett szakembereink elköteleződése vállalatunk irányába. A munkavállalóink munkahelyi jólétét mi kellő rugalmassággal igyekszünk biztosítani az általunk bevezetett innovációkkal.

Mindezekkel együtt igyekszünk alkalmazkodni a munkaerőpiac igényeihez és a munkáltatói márkaépítésünket is ehhez igazítjuk. Ennek elérésében közvetlen szerepet játszik a stratégiai megközelítés és a következetes kommunikáció. Ezek fejlesztésén továbbra is dolgozunk, vannak ötleteink, amelyek megvalósítását a közeljövőben tervezzük.