Napelemes frissítések: Új részletek a Magyar Közlönyben!

2023.09.14.

Napelemes frissítések: Új részletek a Magyar Közlönyben!

A Magyar Közlöny 2023. évi 129. számában közzétették a napelemes rendszerek új elszámolási szabályait.

A kormányrendelet lényege az alábbi pontokban összefoglalva:

  1. Igénybejelentés: Azok, akik 2023. szeptember 7-ig jelezték igényüket a szolgáltatók felé háztartási méretű kiserőművek esetén, szaldó elszámolásban maradhatnak a telepítés utáni 10 évig.
  2. Telepítési határidő: Az igénylőknek 2026. január 1-ig kell befejezniük a napelemes rendszer üzembe helyezését az éves szaldó elszámolás igénybevételéhez.
  3. Bővítés: A bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében, amelynek névleges hatásos teljesítményének bővítése 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig megtörténik, azok továbbra is szaldó elszámolásban maradhatnak a bővítés időpontját követő 10 évig.
  4. Új díjstruktúra: Forgalomarányos használati díjak kerülnek bevezetésre.
  5. Energiatárolók: A kormány bejelentette, hogy a közeljövőben pályázati formában támogatást nyújt az energiatárolók kiépítésére.

A részletes információkért és a teljes rendeletért kattintson ide, vagy olvassa el az alábbi cikket!

Továbbá a 2023.09.13-ai Kormányinfón Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy várhatóan 2024. január 1-től az ország csaknem teljes területén megszűnik a betáplálási korlátozás. Illetve utalást tett arra is, hogy ~13 forintot kapnak majd a háztartási napelem tulajdonosok a bruttó elszámolás keretében a hálózatba betáplált villamosenergiáért 2024-től kezdve.

További információk itt olvashatóak.