NAGYVÁLLALATOK LEHETŐSÉGEI A ZÖLD ÁTÁLLÁSBAN

2023.10.04.

NAGYVÁLLALATOK LEHETŐSÉGEI A ZÖLD ÁTÁLLÁSBAN

A vállalatok a zöld átállásból akkor tudnak értéket jelentő versenyelőnyt generálni, ha a kérdést megújuló energiára alapozva, rendszer- és stratégiai szinten kezelik és elengedhetetlen részeként tekintenek a digitalizációra.

Manapság az energiaválság, az infláció és különböző negatív gazdasági hírek kapcsán a vállalatok kevés figyelmet kapnak, holott nemzetgazdaságban betöltött szerepük megkérdőjelezhetetlen: adót fizetnek, munkahelyeket tartanak fenn, adott esetben export-import tevékenységet folytatnak, valamint innoválnak. Bármely vetületét is nézzük a vállalatok működésének, az energiafogyasztás mértéke, ára, forrása, rendelkezésre állása és annak digitalizációja is igen lényeges kérdés. Mindehhez hozzáadódik az is, hogy a zöld átállás lépéskényszerbe hozza a cégeket, mert a fenntarthatóság és az ESG-megfelelőség különböző szinteken, de már most ajánlott vagy a közeli jövőben az lesz, sőt a trendek azt mutatják, hogy kötelező lesz. Mindemellett fontos tényező, hogy az ESG nem csak szabályozói elvárás, hanem átszövi a teljes gazdasági- és társadalmi ökoszisztémát: a munkavállalók ugyanúgy érintettek lesznek ebben a kérdésben, mint például az adott cég beszállítói vagy éppen a fogyasztói. Ez azt is jelenti, hogy a vállalatok finanszírozásának is az lesz az alapja, hogy mennyire és miként vállnak zölddé, milyen mértékben csökkentették kibocsátásukat.

A zöld átállás útja az energiarendszerek dekarbonizációja. Az elmúlt időszakban a széndioxid-kibocsátás csökkentésének kényszere, valamit a megújuló energia alkalmazhatósága, felhasználhatósága egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ezzel együtt a gazdasági szereplők számára elengedhetetlen, hogy az energia rendelkezésre álljon, illetve hosszú távon tervezhető költségként jelenjen meg. Optimális esetben az energia stabil, fenntartható és megfizethető.

A vállalatok a zöld átállásból akkor tudnak értéket jelentő versenyelőnyt generálni, ha a kérdést megújuló energiára alapozva, rendszer- és stratégiai szinten kezelik és elengedhetetlen részeként tekintenek a digitalizációra.

Az energia digitalizációja az egyik leginnovatívabb ágazat, amelynek alappillérei az MI alapú szoftverek és okos fogyasztásszabályozók, az energiahatékony eszközök és az energiatároló rendszerek. Nem mellékesen az energiadigitalizáció lehetővé teszi a fogyasztók és termelők hálózatba kapcsolását, lokális szinten ezzel segítve a decentralizált, az önálló energiaközösségek kialakulását is. A nagyvállalatok előtt számos lehetőség áll az energia beszerzés- és felhasználás terén is arra, hogy zölddé váljanak.

 

Energiabeszerzés esetében megoldás lehet a saját naperőmű telepítése a rendelkezésre álló területen, amely az egyik leginkább elérhető és költséghatékony megújuló energiaforrás, a beruházás költségeit átszámítva körülbelül 80 euróra jön ki egy megawattóra elektromos energia. Az energiafelhasználás tekintetében a vállalatok önellátóvá is válhatnak – ekkor az azonnali fogyasztását váltják ki megújuló energiával. Azonban számos olyan vállalkozás van, amely nem rendelkezik olyan infrastruktúrával, telephellyel, ahol racionálisan megvalósítható lenne a napelemtelepítés. Ilyen esetekben, ha például nem áll rendelkezésre a megfelelő terület, más helyszínre telepíthetnek napelemparkot, amely dedikáltan nekik szolgáltatja az áramot. Ezekben az esetekben nagyságrendileg 100 euró/megawattóra költséggel számolhatunk, ugyancsak nagyösszegű beruházás mellett.

A fentieken túl megoldás lehet a PPA zöldáram-vásárlás is, amely során hosszú távú áramvásárlási szerződés keretében jut zöld-áramhoz a cég. A vállalat részéről beruházási igénnyel nem jár az ilyen konstrukció, ugyanakkor 100-140 euró/megawattóra áramköltséggel érdemes számolni.

A legtisztább és legolcsóbb áram az, amit a vállalat nem fogyaszt el, ezért minden energetikai beruházást okosrendszerek, energiatárolók, és olyan berendezések telepítésével kell kezdeni, amely a dinamikus árképzés során versenyelőnyt jelenthet, illetve az előbb említett keresletoldali szabályozásban is lehetővé teszi a részvételt. A megtermelt energiát elraktározhatja energiatárolók segítségével, ami további felhasználási lehetőségeket is ad. Mindezekhez kapcsolódik a közlekedés: a zöldátállás jegyében megvalósuló elektromos autó használat esetében is felhasználható a megtermelt áram, a saját autótöltés lehetőségével.

A vállalat teljes egészét átható zöld szemlélet nemcsak közvetlen költségmegtakarítást jelent, hanem segíti az ESG-megfelelést is. A trendek alapján pedig elmondható, hogy a zöld-beruházások és a zöldáramot előállító „termékekhez” könnyebb lesz banki forrást találni, továbbá: a forrásteremtés eszközeként kibocsátott zöldkötvények iránt is fokozódik a befektetői érdeklődés. Egyre többet lehet olvasni arról, hogy a zöld-átállás drága mulatság. A helyzet az, hogy a versenyelőny az időben történő beruházással érhető el, hiszen az erősödő kereslet árfelhajtó erővel bír, ezáltal aki időben lép, az 20-25 évre biztosítja versenyképességét, hosszú távon eladhatóvá teszi termékeit. Hogyan kezdjünk hozzá? A megfelelő előkészítés a kulcsa annak, hogy a vállalatok a zöld-átállásból valóban lehetőséget és versenyelőnyt kovácsoljanak. Érdemes olyan szolgáltatót és kivitelező partnert keresni, amely a villamosenergia fogyasztási szokások kiértékelésével kezdi, és ennek alapján méretezi az optimális rendszert, beleértve a teljes vállalati ökoszisztémát. Fontos szempont az energiahatékonyságot megvalósító partner esetében az is, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt – például nem mellékes, ha a hálózati csatlakozással kapcsolatos ügyintézést – mint például igénybejelentés, MGT, csatlakozási és kiviteli tervek készítése, engedélyeztetés – vállalja-e.

Felkeltettük érdeklődését? Kérdései lennének? Keress az Optimum Solart bizalommal.