Új, 75 milliárd Ft értékű napelemes pályázat indul, és új napelemes elszámolási rendszer várható

2023.10.05.

Új, 75 milliárd Ft értékű napelemes pályázat indul, és új napelemes elszámolási rendszer várható

Új napelemes pályázat indul, amelynek keretében 75 milliárd forint támogatást nyújtanak napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására - közölte Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán.
Valamint 2024. január 1-jétől a magyar kormány feloldja a háztartási méretű kiserőművek betáplálási korlátozását több területen, párhuzamosan pedig bevezeti az új bruttó elszámolási szabályozást - jelentette be Lantos Csaba a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján.

Napenergia Plusz Program:

A pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik 65%-át fedezi, az Energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer terhére. A megjelent Magyar Közlöny ITT elérhető.

Elszámolási rendszer:

Az energiaügyi miniszter szerint a napelemes rendszerek üzemeltetői nettó 5 forint körüli átvételi áron értékesíthetik a termelt energiát. 

Fontos újítás, hogy a napelemes családok a kereslet függvényében akár kedvezőbb feltételekkel is leszerződhetnek az áram átadására, tehát jobb megtérülési lehetőségeik vannak, miközben az átlagfogyasztásig változatlanul rezsicsökkentett áron jutnak az energiahordozóhoz. Továbbá a hatályos rendelkezések szerint a hálózatba táplált villamos energia után nem számolnak fel rendszerhasználati díjat a napelemes termelőknek.

Lantos Csaba előadásában a magyar és az európai energiafüggetlenség jelenlegi kihívásaira és a kormány által tervezett gázellátási és áramhálózati fejlesztésekre is kitért.

A részletes információkért kattintson ide!

A várható pályázat napelem és tároló telepítését együtt finanszírozza majd, tehát újabb korlátozás, hogy csak az pályázhat rá, aki mindkettő telepítését vállalja. Itt maximum 4kW háztartási napelem mellé legfeljebb egy 8kWh-ás tárolóegységet lehet telepíteni.

Ajánlatot kérek