B+ minősítést kaptunk a tervezett kötvénykibocsátáshoz

2020.02.05.

B+ minősítést kaptunk a tervezett kötvénykibocsátáshoz

Bekerült az MNB kötvényprogramjába az Optimum Solar - Célkeresztben az európai piac

Az EU és Magyarország egyaránt nagy hangsúlyt fektet a megújuló erőforrásokat, ezen belül pedig a napenergiát hasznosító elektromos áram termelésére. A fotovoltaikus napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó Optimum Solar hatmilliárdos kötvénykibocsátása is bizonyítja, mekkora lendülettel bír az iparág.

Az Európai Unió és Magyarország egyaránt komoly célokat tűzött ki maga elé a globális méretű klímaváltozás elleni harcban: a széndioxid-kibocsátás 1990-es szintjéhez mért 50%-os csökkentése mellett az energiatermelés 20%-át megújuló forrásokból kívánja biztosítani. A ’European Green Deal’ és a ’Nemzeti Energiastratégia 2030’ programok mögött álló döntéshozók nemcsak tervek szintjén, hanem a kapcsolódó, EU-szinten megközelítőleg összesen ezermilliárd euró értékű beruházásokkal is jelzik szándékuk komolyságát.

„Fenntartható, a megújuló energiaforrásokra épülő fejlődés” - ez az értékrend határozza meg az első pillanattól kezdve a 2011-ben alapított Optimum Solar tevékenységét. A kis, családi vállalkozásként indult, mára a legnagyobb hazai napelemes vállalkozások közé tartozó bajai cég vezetői és munkatársai elhivatottságát és kitartását az elért sikerek igazolják. A vállalat által telepített 550 fotovoltaikus rendszer több, mint 336 500 panellel évente 107 760 MW zöld energiát állít elő. A tavalyi évben 16,5 milliárd forintos árbevételt realizáló cég nyugat-európai gyártó – a német Bauer Solartechnik – termékeinek hivatalos magyarországi partnereként biztosítja ügyfelei számára a befektetések megtérüléséhez elengedhetetlen 20 éves működési garanciát.

B+ minősítés a Scope Ratings-től: a kötvénykibocsátás újabb lökést adhat

A Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Növekedési Kötvényprogram a hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállaltok számára kínál tőkebevonási lehetőséget 3-10 éves időintervallumban. Az Optimum Solar számára a német Scope Ratings hitelminősítőtől kapott B+ besorolás teszi lehetővé a   6 milliárd forintos csomag kibocsátását. Az új finanszírozási forma megjelenésével a vállalat még inkább megszilárdíthatja működési hátterét, stabilizálhatja növekedési pályáját, valamint megkezdheti terjeszkedését a környező országok energetikai piaca felé.

’A sikeres, naperőművek létesítését célzó projektek csak egy, a folyamat minden lépését irányítani és felügyelni képes cég segítségével vezethetők sikerre. Mi a tervezéstől, az engedélyeztetésen és a kivitelezésen át az üzemeltetésig támogatjuk partnereinket.’ – állítja büszkén Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője. ’A több, mint 20 évet felölelő időszak alatt mi végig jelen vagyunk, hosszú távra szóló jövőképünk garancia megrendelőink felé. Vállalkozásunk stabil profitabilitása és kilátásai, jó likviditása és kamatfedezete is hozzájárult ahhoz, hogy a hitelminősítő és az MNB bízzanak bennünk.        A kötvénykibocsátással elérhetővé váló forrásokkal megcélozhatjuk a szomszédos országok piacát, és további lépéseket tehetünk a fenntartható energiatermelés minél jelentősebb térnyerése irányába.’

Az Optimum Solar 2019-ben elindult a BÉT és a Londoni Tőzsdecsoport közös vállalkozásfejlesztési Programjában az ELITE Programban, ahol olyan vállalkozásfejlesztési ismereteket szereznek, amely tovább segíti jövőbeni fejlődésüket.

Az Optimum Solar Kft.-ről:

A bajai székhelyű Optimum Solar Kft. hét éve van jelen a megújuló energia hasznosításának területén. Kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy megbízható, hosszú távú megoldást kínáljanak a napelemes rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Országszerte eddig közel 400, a napenergiát ipari szinten hasznosító rendszer telepítésében vettek részt. Piaci szerepük a kivitelezés mellett beruházói, tervező és fenntartói minőségben is meghatározó. A cég tulajdonos-ügyvezetője Lugos Roland.

Forrás a magyar vállalatok részvételéről a Növekedési Kötvényprogramban: Portfolio

Kép forrás: Budapesti Értéktőzsde