Új energiastratégiával ösztönzi a kormány a háztartási méretű kiserőművek számát hazánkban

2020.02.07.

Új energiastratégiával ösztönzi a kormány a háztartási méretű kiserőművek számát hazánkban

2030-ra hétszeresére növelnék számukat. Lugos Roland is nyilatkozott a témában.

Az új energiastratégia alapján a kormány ösztönözni szeretné a lakossági napelemrendszerek számát, 10 év alatt 200 ezerre növelné – a mostani csaknem 31 ezerről – a Magyarországon található háztartási, tetőre szerelt, átlagosan 4 kW teljesítménnyel rendelkező napelemes rendszerek számát. Ez a célszám abszolút teljesíthetőnek tűnik, hiszen már jelenleg is nagy az érdeklődés a rendszerek iránt.

Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője a Portfolio-nak nyilatkozott a témában. Roland szerint ez a trend a kedvező megtérülési időnek és a kamatmentes finanszírozásnak is köszönhető, valamint annak, hogy a környezetvédelem mellett már a megtakarítási szempontot is figyelembe veszik az emberek.

Ezeknek a 4 kilowatt teljesítményű rendszereknek átlagosan 25-30 négyzetméternyi árnyékmentes, ideális esetben déli tájolású tetőfelületre van szüksége. Roland megerősíti, hogy mára már a legtöbb épületre és tetőfelületre lehet napelemes rendszert telepíteni – a családi háztól a raktárépületig. Ez a típusú napelemes rendszer körülbelül havi 14-15 000 Ft értékű villanyszámla „kiváltására” alkalmas, ami azt jelenti, hogy egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia fogyasztását képes fedezni.

Roland kiemelte, hogy a dinamikus növekedési trend és az élénk érdeklődés mögött a környezetvédelmi okok mellett a megtakarítási szándék is megjelenik. Egy lakossági napelemes rendszer megrendelésétől az üzembe helyezéséig nagyjából 30-90 napra van szükség. Ennek az időnek nagy részét az áramszolgáltatói engedélyeztetés teszi ki, hiszen amint az engedélyeket megszereztük, maga a telepítés mindössze 1-2 munkanapot igényel.

Sokakat foglalkoztat a napelemes rendszerek telepítésének anyagi vonzata. Lakossági oldalról kevesen tudnak róla, hogy 2017 áprilisa óta egy egyszerűsített pályázat segítségével elérhető részletfizetés a Magyar Fejlesztési Banknál napelemes rendszerek telepítésére. Ezzel a havi kiadásokat hosszú távon gyakorlatilag kiiktathatjuk, hiszen a villanyszámla megszűnésével a saját napelemes rendszerünk törlesztőrészletét fizetjük helyette – körülbelül 7-9 évig. Az utolsó részlet kifizetése után a rendszer már gyakorlatilag ingyen termel nekünk áramot.

Gyakran felmerül a kérdés – mi mindenre érdemes odafigyelni egy napelemes rendszer vásárlásakor?

Az Optimum Solar ügyvezetője kiemelte, hogy a megbízható és megfelelő referenciákkal rendelkező cég kiválasztása az egyik legfontosabb szempont. Olyan cégekkel járunk jól, akik a megtervezéstől kezdve az engedélyeztetésen, pályázatíráson és kivitelezésen át egészen a rendszer távfelügyeletéig mindent vállalnak az ügyfeleik helyett.

Ezen felül rendkívül fontos a rendszer két fő alkotóeleme, a napelem és az inverter, valamint ezek garanciális feltételei is. Egy napelemes rendszer 20-30 éves beruházás, így a garancia fontos kérdés a választáskor – érdemes résen lenni, hiszen sok kisebb cégnél mindössze 12 év garanciát vállalnak a rendszer elemeire.

Az Optimum Solar egyik legfőbb jellemzője a megbízhatóság. A beépített anyagok minőségének és szakembereink tapasztalatának köszönhetően megrendelőink számára kimagasló és komplex szolgáltatást nyújtunk a kisebb napelemes rendszerek, a napelemparkok és a komplex energetikai projektek területén is.

Forrás: http://bit.ly/uj_energiastrategia