SZALDÓ vs.BRUTTÓ elszámolás?

2021.02.11.

SZALDÓ vs.BRUTTÓ elszámolás?

Egyre többször halljuk azt a kérdést, hogy mit is jelent a napelemeknél a szaldós elszámolás, illetve mi az az új változás, ami a bruttó elszámolás bevezetésével kezdődik.
Tisztázzuk akkor, hogy mit is tartalmaznak külön-külön ezek az elszámolással kapcsolatos fogalmak.

Szaldós elszámolás:

  • a napelemekkel rendelkező háztartások azonos áron tudják elszámolni a megtermelt és a hálózatból felhasznált energiát. Tehát az éves szinten előállított és elfogyasztott energia különbözetét kell az áramszolgáltató felé rendezni.

SZALDÓELSZÁMOLÁS=(ÉVES FOGYASZTÁS-ÉVES TERMELÉS)*ÁRAMÁR

Jól működő rendszer esetében ez a két szám közel azonos.

Bruttó elszámolás:

  • a napelemmel rendelkező fogyasztó a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, de el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Ennél a módszernél a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, a lakossági fogyasztóknál az egyetemes szolgáltatás egységárával lehet azonos. A napelemes termelő által visszatáplált energia árát jelenleg még nem határozták meg.

BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS=ÉVES FOGYASZTÁS*ÁRAMÁR-ÉVES TERMELÉS*ÁTVÉTELI ÁRAMÁR

Otthonfelújítási program igénybevétele esetén, azok, akik a villamosenergia szolgáltatói szerződést megkötik 2021. június 30-ig, azok a háztartások még szaldós elszámolásban maradnak, akik ez után az időpontot követően szerződnek le az áram szolgáltatóval már bruttó elszámolásban kerülnek. Azokra, akik támogatás nélkül, önerőből szeretnék megvalósítani napelemes rendszerüket 2024. január 1-jei határidő vonatkozik.

Ajánlatot kérek