NE FELEJTSÜK: ÚJABB FONTOS HATÁRIDŐ KÖZELEG!

2021.04.21.

NE FELEJTSÜK: ÚJABB FONTOS HATÁRIDŐ KÖZELEG!

Változás az inverterek körében
2021. április 30. – ÚJ ELOSZTÓI SZABÁLYOZÁS LÉP ÉLETBE:

 

Mivel az egyre jobban elterjedő napelemes rendszerek komoly mértékben leterhelik az elöregedő villamosenergia-hálózatot, Magyarországon is szigorítják, hogy egy egyfázisú egység mekkora kVA-ig csatlakoztatható kisfeszültségű hálózatra. Akik a napelemes rendszerükhöz egyfázisú invertert telepítenének, véssék be a naptárjukba ezt az időpontot!

A szabálymódosítás így hangzik:

„Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.”

 

INVERTER: a napelem panelek és az ingatlan elektromos hálózata közötti kapcsolatot adja. Legfontosabb feladata a modulok szolgáltatta egyenáram (DC) átalakítása váltakozó árammá (AC). Hálózatra csatlakozó napelemes rendszer esetében az inverter további szinkronizációs és védelmi feladatokat is ellát, ami biztosítja az illeszkedést a szolgáltatói követelményekhez.

 

 

Mit is jelent ez pontosan?

A rendelet szerint a 2021. április 30-a után beadott csatlakozási igények esetében egy fázisú inverter 2,5kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra. Vagyis a 2,5 kW fölött kötelező lesz a 3 fázisú inverterek használata.

Megoldási lehetőség lehet például a fázisbővítés. Azok, akik napelemes rendszert szeretnének, de csak 1 fázissal rendelkeznek, azoknak 3 fázisra kell bővíteniük a hálózatukat. Az amperbővítés plusz költséggel fog járni, hiszen jelenleg 32A költségmentes, de ha 3*16A-re lesz szükség, akkor az 48A-t jelent összesen, így 16A különbözetet ki kell fizetni az áramszolgáltató felé.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy a fázis bővítés ügyintézése, akár több hónapot is igénybe vehet és egyszerre nem igényelhető a napelemes rendszer engedélyeztetésével.

 

Összefoglalva

A betartandó határidők és a megszokottnál hosszabb ügyintézési folyamat megnehezíti a napelemes beruházásokat, sőt, az új szabályozás miatt akár áremelkedéssel is kalkulálni kell majd az érdeklődőknek.

A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban keresse bizalommal Kollégáinkat az alábbi elérhetőségek egyikén: + 36 30 984 9446 telefonszámon vagy a sales@optimumsolar.hu e-mail címen.