Véget ért a - túlzás nélkül a világ egésze által várt - COP26

2021.11.22.

Véget ért a - túlzás nélkül a világ egésze által várt - COP26

Az eredményeket és a jövő tennivalóit illetően számunkra ösztönző és egyértelmű a COP26 elnökének egyik mondata: “együtt kell dolgoznunk egy tisztább, zöldebb világért”. A zöldebb jövő építésének egyik alapköve lehet az ESG, feltéve, ha mindenki komolyan veszi. Lássuk, hogy az ESG szemüvegén át mi történt a COP26-on.

Mit jelent a COP26 az ESG számára?

A COP26 visszatekintéssel a hátunk mögött az a kihívás áll előttünk, hogy az eredményeket a valódi éghajlat-politikai cselekvés ösztönzésére használjuk fel. Az iparnak össze kell kapcsolnia a teljesítménycélokat a fontos ESG-hatásokkal - ami minden befektető számára más és más.

A nettó zéró kibocsátás felé vezető út együttműködést és elkötelezettséget igényel a lakosságtól és a vállalatoktól. Alok Sharma, a COP26 elnöke kijelentette, hogy "együtt kell dolgoznunk egy tisztább, zöldebb világért", így nem kétséges, hogy a nettó zéróra való átállás világszerte hatással lesz az üzleti modellekre. Nettó zéró kibocsátásról akkor beszélünk, ha egy ország (város, cég, épület) annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit el is nyel.

Az elmúlt hat hónapban a nagy pénzintézetek egyre nagyobb számban vállaltak nettó zéró vállalásokat, és olyan iparági törekvések jelentek meg, mint például a Net Zero Asset Managers Initiative.

Bár ez általánosságban a helyes irányba tett lépésnek tekinthető, a COP 26-ot övező narratíva megmutatta, hogy a hosszú távú kötelezettségvállalások további vizsgálatot vonhatnak maguk után az érdekeltek részéről, ha felületesnek tekintik őket.
Ez a hírnévkockázat csökkenthető, a kibocsátás csökkentésre vonatkozó határozott 2030-ig szóló célok kitűzésével és e célok széles körű alkalmazásával.
Nemcsak a 2050-es célt kell a középpontba helyezni, hanem a nettó nullához vezető út is döntő fontosságú a kumulatív üvegházhatásúgáz-kibocsátás korlátozásában.

Mit jelent ez az ESG szempontjából? 

Mivel a zöld, etikus és fenntartható paraméterek egyre inkább elterjednek, a COP26 valószínűleg további lökést ad az ilyen üzleti modellek elterjedésének. Ennek eredményeképpen megugrik az ESG-kezdeményezések száma, és nő az ESG-befektetések befolyása. A felelős befektetések növekedése már most is megfigyelhető, hiszen a források 2021-ben többszörösére nőttek 2019/2020-hoz képest. Ez a befektetők prioritásainak eltolódását mutatja. A COP26 eredménye valószínűleg tovább fogja hangsúlyozni ezt a változást, mivel a vállalatokat arra ösztönzik, hogy a nettó nullára való átállásra való felkészülés jegyében etikus és fenntartható üzleti modelleket alkalmazzanak. 

Fosszilis tüzelőanyagok, szénenergia és nukleáris energia 

Ez az első alkalom, hogy szerepel a paktumban a szénalapú energia kivezetésére vonatkozó kijelentés.

A nagy kibocsátási intenzitású energiaforrásokkal szembeni ellenszelet is érzékelteti, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére megoldást kínáló vállalatok növekvő lehetőségeit. 

A végre véglegesített Párizsi Megállapodás szigorítja a szén-dioxid-piacot is azáltal, hogy tisztázza az országok közötti kibocsátás-kereskedelem mechanikáját, és megszünteti a kettős elszámolást.

Ahogy az országok igyekeznek az energiaforrásokat a fosszilis tüzelőanyagokról leváltani, meg kell vizsgálni, hogy milyen szerepet kell betöltenie az atomenergiának. Amint azt az a döntés is mutatja, hogy a COP 26-on a konferencia "zöld zónájából" kizárták a nukleáris energia szószólóit, az atomenergia iránti közhangulat regionális különbségei miatt továbbra is erős a polarizáció. 

Ugyanakkor egyértelműnek tűnik, hogy az atomenergia számos régióban jelentős szerepet fog játszani az energiahálózatok szén-dioxid-mentesítésében, ami potenciális lehetőségeket kínál a befektetők számára.

Biológiai sokféleség és erdőirtás

Egyre inkább elismerik, hogy az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség természetszerűleg összefügg, amint azt a Klímapaktum is tükrözi. A befektetőknek figyelembe kell venniük mind a biológiai sokféleség csökkenésével kapcsolatos kockázatokat, mind alehetőségeit az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az éghajlatváltozás mérséklése érdekében.

A jövőbe tekintve

Az ESG kiemelkedő szerepe egyre nyilvánvalóbbá válik: a PwC tanácsadó cég azt állítja, hogy 2025-re az európai befektetési alapok eszközeinek közel 60%-a az ESG-hez fog kapcsolódni. Minden jel szerint az ESG a következő néhány évben exponenciálisan fog terjedni, és ezt valószínűleg felgyorsítja a COP26 eredménye, mivel a nettó és a fenntartható, etikus üzleti tevékenység kerül a figyelem középpontjába.

A konferencia értékelése kapcsán elmondható, hogy a résztvevő országok 90%-a rendelkezik valamilyen klímasemlegességi céllal. A világ országai még sosem