Taszári reptér fejlesztés

2022.02.28.

Taszári reptér fejlesztés

A napenergia iparág aktív hazai és külföldi szereplőjeként ismert bajai Optimum Solar Zrt. nagyszabású megújuló energetikai fejlesztési tervvel érkezett Taszárba: a cég 50%-os tulajdonosa lett a taszári repülőtér megvételére és hasznosítására jelentkezett SGF Silu Global Fund Zrt.-nek.

Az Optimum Solar Zrt. a hazai és régiós napenergia piac meghatározó szereplőjeként aktívan keresi és vizsgálja azon lehetőségeket, ahol megújuló energetikai fejlesztési- és/vagy befektetési lehetőségek révén projekteket tud indítani. A cég szakértői szerint Taszár és a légibázis tökéletesen megfelel a naperőmű-fejlesztési követelményeknek: van szabad földterület, rendelkezik hálózatcsatlakozási lehetőséggel, valamint a megvalósítható naperőmű-kapacitás is nagy volument jelenthet. Fontos, hogy nemzetközi fejlesztések igazolják, hogy a repülésbiztonságot nem veszélyeztetik a megfelelően tervezett és megépített naperőművek.

Az Optimum Solar úgy látja, hogy kormány által megfogalmazott cél, miszerint a taszári reptér „Magyarország Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztó központjává váljon” tökéletesen segíti a 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott ambiciózus megújuló fejlesztési terveket is, hiszen a logisztikai és ipari parkok hatalmas megújuló kapacitással bírnak.

Az Optimum Solar emlékeztet: hazánknak az EU-n belül, habár kiváló adottságai vannak a rendelkezésre álló tetőfelületek és a technikai potenciál tekintetében (9. helyen áll!), egyelőre 0%-ot alig meghaladó az ilyen jellegű kihasználtság! Egy műholdas adatok alapján készített nemzetközi felmérés szerint országosan mintegy 191 millió négyzetméter tetőfelület az elvi felső határ a napenergia potenciál kihasználására, amely a lakossági, az ipari és a kereskedelmi tetőket is magában foglalja.  Ez például azt is jelenti, hogy a logisztikai és ipari parkokban működő vállalatok az ESG-szempontoknak is megfelelő zöldáramot tudnak hasznosítani, mindemellett ez a zöldáram nem kis részben járul hozzá a vállalatok energiaszámláinak csökkentéséhez is (zöld rezsicsökkentés).

A cég felhívja a figyelmet arra, hogy a logisztikai és ipari parkokban a napelemek által megtermelt áram mennyisége elvekben többszöröse a saját ellátáshoz szükséges energiamennyiségnek, ezért mindenképpen megoldandó technológiai feladat egyrészt ennek felhasználása (az áram hálózati értékesítése vagy környékbeli decentralizált elosztása, egyéb fogyasztók részére), másrészt ezzel együtt a villamosenergia-rendszer egyensúlyban tartása is (ellátás- és hálózatbiztonság). Előbbire az energiaközösségek létrehozása, utóbbira pedig az energiatárolás, mint új, de már bevált technológia rendszerbe integrálása az egyedüli megoldás.

Ugyancsak a fejlesztési elképzelések között van a zöldhidrogén előállítása is: a megújuló energia által termelt áramból elektrolízissel előállított hidrogént a közlekedésben, a műtrágyagyártásban és a földgázimport kiváltásában is fel lehet használni. Az irányított fogyasztás mellett a naperőművek többlet termelése által kialakuló felesleges áramból gyártható zöldhidrogén felhasználása növelheti a villamosenergia-hálózat rugalmasságát is.

Az Optimum Solar a taszári reptér melletti hatalmas zöldterületek megújuló energetikai hasznosításának keretében a napelem mellett geotermikus és agrofotovoltaikus energetikai fejlesztéseket is tervez. Hozzáteszik: ilyen volumenű kapacitásnál meg kell oldani az időjárásfüggő energiatermelők biztonságos üzemeltetését, valamint a hálózatrugalmassági szempontoknak is meg kell felelni: ezekre már nemcsak létező energy 4.0. digitalizációs megoldása van a cégnek, amely az üzemeltetés, a távfelügyelet, a menetrendezés mellett szabályozói szolgáltatásokat is (például aFRR) képes nyújtani, továbbá olyan létesítményeket és szolgáltatásokat fejleszt, mint az erőműbe integrált energiatárolók, az energiaközösség és kapcsolódó virtuális erőművek, amelyek révén automatizáltan találkozik a villamosenergia piac kínálati és keresleti oldala.

Az Optimum Solar úgy látja, hogy mindezek megvalósításához és piaci alapon történő működtetéséhez elengedhetetlen a megfelelő kormányzati támogatás, ami a pénzügyi alapok és támogatás mellett a megfelelő jogszabályi kereteket is igényli, mert ennek alapján várható a hálózati szolgáltatók aktív együttműködése a magánszféra befektető vállalkozóival. A cég a taszári reptér hosszú távú energetikai célú fejlesztésének költségeit legalább 300 millió euróra becsüli.