Miért univerzális megoldás a napelem a rezsifrászra?

2022.08.17.

Miért univerzális megoldás a napelem a rezsifrászra?

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása igencsak megbolygatta a magyar napelem-piacot. A lakossági energiaárak piaci áron történő elszámolásának hírére sokak a napelemben látják a megoldást, hogy a rezsitételek közül legalább az áramé alacsonyabb legyen. A költségekben történő változások szembetűnőek: a jelenlegi 36 Ft-os kWh ár helyett a meghatározott fogyasztási mennyiség felett közel a dupláját, 70,1 Ft / kWh árat kell fizetni. Ez egy 4 tagú átlagos áramfogyasztással bíró család esetében havonta, akár több tízezer forintot is jelenthet.

Azok, akik eddig hezitáltak a napelemes rendszer vásárlás mellett, a magas villanyszámlák miatt rászánhatják magukat. Pedig ennél sokkal többről van szó.

A napelem univerzális megoldás. Miért? Mutatjuk az okokat:

  1. A napelem nem csak a villanyszámlát csökkenti.

Sokan úgy állnak hozzá, hogy a napelem áramot termel, tehát az áramért majd nem kell fizetni. Holott az árammal fűteni is lehet! Nemcsak az áram-, hanem a gáz ára is csökkenthető, ha a ház vagy lakás teljes energiarendszerét elektromos-alapúra cseréljük. A magyar háztartások többségében működő gázkazánokat elektromosra cserélve azokat ugyanúgy ellátja árammal a háztetőn lévő napelemes rendszer. Tehát, ha valaki napelemes beruházásba fog, akkor érdemes ezt is körüljárni.

  1. A napelem egy befektetés

Az energiaárakkal összhangban történelmi magasságokba szökő infláció minden családot gondolkodásra késztet, hiszen nap mint nap érezzük, hogy a pénzünk kevesebbet ér: az energia- és élelmiszerárak kézzelfoghatóan növekednek, ezzel együtt a megtakarítással rendelkezőknek arra is kell ügyelniük, hogy mi lesz a megtakarított pénzükkel. Logikus, hogy olyan befektetéseket keresünk, ahol a pénzünk értéke átkonvertálódik és majd többet ér, mintha a párnacihában maradna. A napelemes rendszer egy olyan befektetés, ami megőrzi értékét, sőt azonnali előnyöket nyújt a családnak.

  1. A napelem növeli az ingatlan értékét

A rezsicsökkentés szabályozásának módosítására az ingatlanpiac is reagál: egyértelmű trend figyelhető meg, hogy azon ingatlanok árában nincs csökkenés, amelyek energiafogyasztása kedvező, és a jövőben ez még inkább így lesz. Azaz egy későbbi ingatlan eladás során biztosan előnyt fognak élvezni azok az ingatlantulajdonosok, akik megújuló energiaforrás valamely formájával, például napelemmel működtetik házuk, lakásuk energetikai rendszerét.

  1. A napelem behozza az árát

Pár évvel ezelőtt sokat lehetett hallani arról, hogy csak a tehetősek vesznek napelemet, már csak azért is, mert a befektetett pénz lassan térült meg. Ez a mai energiaárak mellett biztosan nincs így, ugyanis jelentősen lecsökkent a napelemes beruházások megtérülési ideje: a jelenlegi áram és gázárak mellett a beruházás megtérülési ideje akár 3 év alatt is lehet.

Ne halogassa, lépjen most! Miért?

Mert az energiaárak előreláthatóan nem fognak csökkeni: a földgáz ebben a hónapban tovább drágult, ennek következtében az európai áramárak új rekordot döntöttek.  A helyzetet a rendkívüli aszályos időjárás is súlyosbítja, ugyanis ennek következtében a stabil áramtermelésért felelős atomerőművek a kontinensen leállásra, szünetre kényszerülnek. Szakértők szerint az energiaárak továbbra is magasak lesznek.

A másik fontos trend a napelem szektorban érezhető áremelkedés: a napelemes rendszerek főbb elemeinek év közbeni drágulása (január óta 10-25%), valamint a munkadíjak is folyamatosan emelkednek az iparágon belül, amelyet a munkaerőhiány ugyanúgy súlyt, mint más iparágakat – ez szintén árnövelő hatású.

Harmadrészt, aki most dönt a napelemes beruházás mellett még jó eséllyel bekerül a kedvező szaldó elszámolásba (2023. vége). Az ezt követően hatályba lépő bruttó elszámolásról, habár nem sokat tudni, az már most látszódik, hogy a szaldóban lévő napelem tulajdonosok most jól járnak ezzel az elszámolási rendszerrel.

Hogyan fogjak neki?

Az első és legfontosabb: számolni kell. Tüzetesen át kell nézi és végiggondolni a család energiafogyasztását és szokásait, valamint jövőbeni terveit (például elektromos autó vásárlást). Ezt követően, ha tisztában vagyunk az igényeinkkel online mindent el lehet indítani az Optimum Solarnál a weboldalon található ajánlatkérő űrlap kitöltésével.

Ezek után is van még kérdése? Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, segítünk!