A tervezettnél jóval hamarabb jön a segítség: indul a 100%-os napelem pályázat! Vagy van jobb megoldás?

2022.09.22.

A tervezettnél jóval hamarabb jön a segítség: indul a 100%-os napelem pályázat! Vagy van jobb megoldás?

A magyar napelem-boom jelentős mértékben annak köszönhető, hogy a lakossági szektor is kivette a részét és rekord mértékben nőtt a családi házra szerelt napelemes rendszerek száma (korábbi években, 2019-ben és 2020-ban is volt olyan félév, amikor 45-50%-kal nőtt a darabszám és a kapacitás is). Ez pályázatok nélkül nem sikerült volna, ugyanis korábban a már unalomig ismételt érvek mellett is voltak olyan körülmények – például a megtérülési idő hossza, a jelentős önerő szükségessége –, ami miatt inkább a pályázatok lehetősége volt a családoknak ösztönző.

A gazdasági helyzet változása miatt kis túlzással pár hét alatt azonban átértékelődött a napelem jelentősége, és kijelenthető, hogy az eddig kétkedők vagy kivárók is szembesültek azzal mostanra, hogy a napelem minden szempontból az egyik legjobb választás. Egy napelemes rendszerrel rendelkező háznak kevesebb a rezsiköltsége, ezáltal olcsóbb fenntartani. Növeli az ingatlan értékét, ezáltal könnyebb lehet az eladása, és megteremti annak lehetőségét is, hogy az adott ingatlan energetikai rendszere hosszú távon teljesen villany-alapú legyen, azaz függetlenedjen a földgáztól. Mindezek mellett – az egekbe szökő energiaárakkal párhuzamosan – a megtérülési idő a felére zuhant. Összefoglalva tehát, elhárultak az akadályok a napelem további térnyerése elől és már megfontolandó az is, hogy pályázat nélkül, önerővel vágjon bele egy család a napelemes beruházásba.

Most azonban még pályázat is elérhető lesz, ugyanis a kormány a tervezettnél előbb indítja a családoknak szóló 100% vissza nem térítendő napelemes pályázatot, ezért érdemes újra áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat, már csak azért is, mert nem biztos, hogy mindenkinek kedvező a mostani lehetőség. Tehát előfordulhat, hogy valakinek önerővel, pályázat nélkül is megéri belevágni:

 • a pályázat igénybevétele a jelenlegi kiírása alapján csak rendszerkorlát mellett lehetséges, a méretkorlát max. 5 kW! Ha hosszú távra tervezünk és a bővítés adta előnyök is érdekesek, akkor ez egy komoly korlátozó tényező
 • telepítési időszak: az Optimum Solar Home System tapasztalatai azt mutatják, hogy van olyan pályázó, aki már 1,5 éve vár , hiszen még az első pályázati ütemre vonatkozó kivitelezések sem kezdődtek meg. Ebben a helyzetben átgondolandó, hogy megéri-e úgy belevágni, - hogy akár 2 évet is várhatunk arra, - míg napelem kerül a tetőre
 • szigorú pályázati követelményeknek kell megfelelni, ez nem változott az előző kiíráshoz képest:
  • vállalni kell a bruttó elszámolást, hiszen a jelenlegi szaldós rendszert már valószínűleg nem igényelhetjük: habár a szaldóhoz 2023. december 31-ig lehet csatlakozni, a pályázatos beruházás jelentős „várakozási idővel” jár, ennek következtében, habár a kivitelezés megtörténhet jövő évben, az elszámolási rendszernél már csak a bruttóhoz történő csatlakozás a valószínű
  • jövedelemmel kapcsolatos követelmény az első ütemnél az alábbi volt: a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapot szerinti, természetes személy tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik. A novemberben induló 2. ütemre vonatkozóan még nincsen friss információnk a jövedelemmel kapcsolatban.
 • a jelenleg tudható információk alapján változtattak az eddigi kiíráson, de nem lehet tudni, hogy mit, ezért vélhetően még ez is elnyújtja a pályázaton történő részvételt, az elbírálást, kivitelezést.

A fentiek értelmében, a napelem iránt érdeklődőknek csak egy szűk rétegét érintheti a pályázati kiírás, ami ráadásul sajnos nem biztosítja a lehetőséget a magas rezsi előli gyors menekülésre.

Mindenképpen érdemes megfontolni az önerős beruházást:

 • ha pályázatot nem veszünk igénybe, akkor nincs rendszerméret korlát, azaz a jelenlegi és a jövőbeni fogyasztásunkhoz tudjuk teljes mértékben tervezni a rendszert,
 • pályázat nélkül nem vagyunk belekényszerítve időkorlátba se, nincs elbírálás, így nem vagyunk kitéve a hosszú elbírálási adminisztrációs procedúrának sem,
 • ha önerővel valósítjuk meg a beruházást, akkor nincs szükség sok-sok papír beadására, nem kell megküzdeni a bürokrácia útvesztőivel sem.

Az Optimum Solar Home System Kft. e pályázat esetében is a hivatalos kivitelező cégek között szerepel, ezért bátran forduljanak hozzánk felmerülő kérdéseikkel. Természetesen ha  pályázat nélkül tervezik a 0 forintos villanyszámla elérését, akkor is várjuk ajánlatkéréseiket, kérdéseiket.