Mennyire éri meg most napelemes rendszert telepíteni - Kormánybejelentés után

2022.10.19.

Mennyire éri meg most napelemes rendszert telepíteni - Kormánybejelentés után

Maga a tény, hogy a magyar közcélú villamos hálózat az ország nagy részén elavult állapotban van, és hogy nem fogja elbírni ezt a nagyszámú új napelemes rendszert, köztudott volt. Sok helyen tényleg ennyire szűkös a rendszer, így a bejelentés oka nem ért minket annyira váratlanul. Azonban a szakmai szervek véleményét az elmúlt években sajnos nem vette eléggé komolyan a Kormány, mert véleményem szerint ezt a problémát meg lehetett volna előzni - nyilatkozta Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője.
Ami minket és a szakmát sokkal inkább megdöbbentett, az az, hogy egy általános betáplálási tiltást jelentettek be. A magyar hálózat valóban nagyon sok helyen elavult, de közben sok helyen pedig még bőven van kapacitás a napelemes rendszerek csatlakoztatására és betáplálására.

Bízunk benne, hogy a Kormány mérlegelni fogja ezt a fontos szempontot és a végleges határozatban nem általános tiltást rendel el, hanem a valós helyi hálózati kapacitást veszik majd figyelembe a szolgáltató által ellenőrzött módon – azaz a szolgáltató döntsön, hogy az adott fogyasztási ponton működhet-e visszatáplálós rendszer, vagy sem. Amennyiben nem, akkor se tiltsa a rendszerek csatlakoztatását, csak rendelje el a visszwatt védelmet és a hibrid rendszerek működését. Vagyis a háztartásoknál szükség esetén vételezni lehet a hálózatból, csak a felesleges energiát szolár akkumulátorokban tárolja a rendszer, amit este ki tud onnan venni. Céges, nappali zsinór fogyasztók esetén még akkumulátorra sem feltétlenül van szükség, csupán a visszatáplálást szabályozó visszwatt védelemre, esetleg okos fogyasztásszabályozó beépítésére.

Vegyünk egy olyan ingatlant példaként, ahol az alap gázfűtést meghagyjuk téli, nagy energiaigényű és a napelemek által kevesebb energiát termelő időszakban, de minden mást elektromos árammal működtetünk, beleértve a tavaszi és őszi átmeneti fűtést is.

Nagyságrendileg egy ilyen ingatlannál 10 000 kWh éves energiaigény jelentkezik, az ezt megtermelő napelemes rendszer pedig 9 kWp teljesítményű. Ez a működése szerint lehet:

  1. hálózatra visszatáplálós rendszer;
  2. visszwatt védelemmel és okos fogyasztásmérővel ellátott hibrid rendszer;
  3. szigetüzemű hálózatfüggetlen rendszer.

Kicsit részletesebben:

  1. Egy ekkora hálózatra visszatáplálós napelemes rendszer ára ma a cégünknél bruttó 4-4,5 M Ft körül alakul. A jelenlegi ~70 Ft / kWh lakossági villamosenergia árak mellett a megtérülés idő valahol 6-7 év közé tehető.
  2. Ugyanez a 9 kWp napelem rendszerméretű, de 5 kW - 10 kW vagy 15 kW teljesítményű akkumulátorral, visszwatt védelemmel, és okos fogyasztásmérővel ellátott hibrid napelemes rendszer a kisebb kapacitású akkupakkal megközelítőleg 5,5-6 M Ft, a nagyobbak 6,5 - 7 M Ft körül alakulnak.

Ezen visszwatt védelemmel és akkupakkal ellátott hibrid rendszerek, tehát már alkalmasak egy kisebb fogyasztású ingatlan teljes energiaellátására, amennyiben az elektromos fűtést csak az átmeneti tavaszi és őszi időszakban használják, pl. energiatakarékos inverteres klímákkal. A téli 3-4 hónap fűtését, viszont ebben az esetben alternatív módon gázzal vagy más energiahordozóval kell megoldani.

Ennél a rendszernél a megtérülési idő a jelenlegi lakossági 70 Ft/ kWh villamosenergia árakon számolva:

  • a kisebb, 5 kW teljesítményűnél akkupakkal szereltnél 8 - 8,5 év
  • a nagyobb 10 kW teljesítményű akkupakkal szereltnél 9,5 év
  • a legnagyobb 15 kW teljesítményű akkupakkal szereltnél 10 év körül alakul.

Nagyon bízunk benne, hogy a Kormány rábízza az adott létesítési helyszín hálózat kezelőjére annak döntését, hogy lehetséges-e a visszatáplálós napelemes rendszer az adott helyszínen, illetve ha nem lehetséges, akkor engedélyezni fogja az ilyen visszawatt védelemmel ellátott hibrid akkumulátoros rendszereket, hiszen ezek nem táplálnak vissza a hálózatra így nem veszélyeztetik annak stabilitását, viszont komoly energiamegtakarítást jelentenek a háztartásoknak, ráadásul az energiabiztonság, energiaellátás szempontjából is ez a megoldás tűnik a legjobbnak.

3. Ugyanez a rendszerméretű, hálózatfüggetlen, azaz szigetüzemű rendszer, amivel a téli időszak fogyasztását is beleértve a teljes éves energia igényünket ki akarjuk elégíteni, már jóval költségesebb megoldás. Egy ekkora 10 000 kWh fogyasztást teljes egészben fedező rendszer ára már meghaladja a 10 M Ft-ot, a megtérülési ideje pedig 15 év felett várható.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi lakossági árak nem tükrözik továbbra sem a világpiac árait, vagyis, ha 2023. januártól a mostani 70 Ft / kWh árat 100 - 160 Ft/ kWh-ra emelik (akár a nyugati országoknál), akkor a napelemes rendszerek megtérülési ideje ismét kedvezőbben fog alakulni (akár feleződhet is). Amit szintén nem érdemes elfeledni, hogy a napelemes rendszer ezután is növelni fogja az ingatlan értékét, nem beszélve arról, hogy a mindennapokban egy ilyen rendszer biztonságot tud nyújtani a horrorisztikus rezsiköltségek elől is. Ezek a szolár akkumulátorok megfelelő körülmények között, akár 15-18 évig is üzemeltethetőek, ami szintén a hosszú távú megoldásokra épít.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.penzcentrum.hu/otthon/20221019/erik-a-napelem-balhe-a-magyar-ingatlanpiacon-milliokat-nyerhet-aki-idoben-lepett-1130045