MEGJELENT A KÖZLÖNY: Aki siet, annak még van lehetősége szaldós elszámolásban telepítenie napelemes rendszerét!

2022.10.27.

MEGJELENT A KÖZLÖNY: Aki siet, annak még van lehetősége szaldós elszámolásban telepítenie napelemes rendszerét!

Pánik helyett használjuk ki az elkövetkező pár napot és ne hezitáljunk tovább! Fontos előre leszögezni, hogy továbbra sem kell temetni a napelemes rendszereket. Előtte azonban nézzük meg, hogy mi is történt tegnap.

2022.10.26-án megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben (2022.évi 173. szám), amely egyértelműsíti a háztartási méretű napelemes kiserőművekkel (HMKE) kapcsolatos bizonytalanságot:

A 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak.

Vagyis, aki 2022. október 31-ig benyújtja az igényét az áramszolgáltató felé, még a kedvezőbb szaldó elszámolási rendszerben működtetheti a napelemes rendszerét.

Fontos lépés tehát, hogy ha napelemes rendszer telepítésén gondolkodik, akkor ne várjon tovább!  Amennyiben a szolgáltatói engedélyeztetéshez szükséges teljes dokumentáció 2022.10.30. (vasárnap) éjfélig beérkezik hozzánk, akkor abban az esetben az igénybejelentést 24 órán belül garantáljuk.

A határidőt követően kizárólag olyan HMKE lesz csak üzembe helyezhető, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett HMKE-k közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

A rendelet azonban felhatalmazza a technológiai és ipari minisztert, hogy a MEKH javaslata alapján a hálózat fejlesztésének megvalósulása esetén megszüntesse a most ideiglenesen bevezetett betáplálási felfüggesztést.

Amennyiben azt szeretné, hogy még a jelenlegi szabályozás értelmében, kedvező feltételek mellett üzemeljen rendszere, kérje MOST ajánlatunk, és az engedélyeztetési folyamat elindítását.

Ajánlatot kérek